Visa skriven av
Visa i
JÄRNMALM - "Trasdockor"
egen, egen, 2009
Kommer ni ihåg det pedagogiska barnprogrammet "Trasdockorna" som gick någon gång på 80-talet? Det hade ett ganska fint moraliskt budskap, givetvis riktat mot minderåriga barn, om utanförskap i form av gamla kasserade trasdockor som hade ett eget liv. Intromelodin från detta program inleder Stockholmskvartettens debutdemo innan första låten som heter just "Trasdockor" börjar. Även omslagsteckningen visar bandet som karikatyrer av dessa dockor, och någonstans här hämtar JÄRNMALMs sitt textmässiga budskap, vilket jag tycker är ganska fyndigt.

Musikaliskt rör sig bandet, som består av medlemmar från bl.a. VARNAGEL och NÅN JÄVLA PUNK, i DLK-land om man vill göra det enkelt för sig, men man har samtidigt hittat sin egen identitet i de fem lätt medryckande spåren. Bäst funkar det när både Joel (gitarr, synth och sång) och Vicky (bas och sång) stämmer upp bakom Tobbe (sång och gitarr). Jag tycker tyvärr att Tobbes röst är lite för vek för att helt bära upp sig själv, men när alla tre lägger stämmor blir det riktigt bra. Sen är väl RANCID-reggaen i "Maskrosbarnens reggaeton" lite för klämkäck för min tekopp, men det är kanske mer en smaksak.

Annars blir jag lika glad varje gång det dyker upp nya band som spelar melodisk punkrock på svenska. Det är annars en ganska bespottad genre från många håll, och speciellt från många recensenters håll, vilka många gånger bara avfärdar det som "tramspunk för lågstadiet". Det säger väl egentligen mer om deras många gånger trångsynta synsätt på en hel genre. JÄRNMALM är ett riktigt tungt namn med förresten.

Officiell MySpace
Officiell webbplats
Av: Simon Ellard
Publicerad: 2009-11-19