HYPOCRISY & ESSENCE @ K17, Berlin, 8 april 2013 Skriv ut
Skriven av Kristian Kotilainen   
Skapad 2013-04-15 16:29

HYPOCRISYNi har säkert hört vad som hände med Sławomir "Mortifer" Archangielskij från Polska HATE. Grabbarna var supportband till HYPOCRISY på denna Europaturné då olyckan plötsligt slog till. Basisten gick till sängs efter spelningen i Stuttgart för att hittas livlös av sina bandmedlemmar nästföljande morgon. Dödsorsaken verkar ha varit någon form av hjärtfel och HATE avbröt av förståeliga skäl genast sin medverkan på turnén.  

Kvar blev danska ESSENCE som ensamma fick ta över ansvaret för att värma upp publiken, något som de klarade med glans. Sångaren och gitarristen Lasse Skov ser ut som en "vanlig" kille men när han öppnade käften var det som att se en Tom Araya fast i ”Svensson-format”. Deras SLAYER-inspirerade thrash metal är fylld med knivskarpa riff och ett jäkla bra ös.

Stämningen och värmen ökade ytterligare i lokalen då vi alla tryckte oss närmare mot fronten. Det svarttäckta berg som tonat upp sig på scenen avtäcktes för att avslöja Horghs (IMMORTAL) gigantiska, höga trumpodie. Utan några krusiduller drog HYPOCRISY igång med "End Of Disclosure" – titelspåret från nya albumet och från den sekunden fanns det inget annat än kärlek i lokalen.

HYPOCRISY har lirat i över 20 år och är ett inarbetat och väloljat maskineri som fansen har stor respekt för. Bandet bjöd på inte mindre än en och en halv timmes intensivt drag och materialet var en salig blandning av gammalt och nytt. Även om bandets sound har ändrats jämfört med de första plattorna så inser man hur jäkla bra hela deras backkatalog faktiskt är. HYPOCRISY är proffs som levererar med stil men de känns fortfarande som ”en av grabbarna”.

Hettan blev efter ett tag närmast olidlig och från att ha varit irriterad på den headbangande tjejen bredvid mig – så insåg jag plötsligt hur skönt det faktiskt fläktade när hennes hår piskade mig i ansiktet.

Turnégitarristen Tomas Elofsson (GOD AMONG INSECTS/SANCTIFICATION) och Mikael Hedlund (bas) turades hela tiden om att byta sida på scenen vilket gav ytterligare liv och rörelse. Den Norska jätten Horgh tornade upp sig som en gud på sitt trumpodie och frontmannen Peter Tägtgren (PAIN) levererade som om det inte fanns någon morgondag.

Det skulle inte förvåna mig alls om bandet fortfarande kommer att köra hårt i ytterligare 20 år. Det här är kvalitetsmetal på hög nivå. När bandet klev av scenen var det ingen som hade fått nog, alla ropade efter mer. Jag var nöjd efter att ha fått höra ”Roswell 47”, ”Fire In The Sky”, ”Fractured Millenium” och de flesta av mina favoritlåtar. HYPOCRISY on tour 2013 är i toppform.