Bobby Kimball @ Valand, Göteborg, 2011-12-13 Skriv ut
Skriven av Peter Jandreus   
Skapad 2011-12-14 18:28

altKollega Söderberg och jag själv var överens när vi klev innanför dörrarna på anrika nattklubben Valand: CriticalMass.se behöver mer AOR. Denna lite snällare avknoppning av hårdrocken av tveklöst 80-talssnitt står idag för den alternativa rocken. Så är det per definition. Det som en gång kallades "alternative rock" är sedan minst tio år tillbaka så mycket mainstream det kan bli. Visst, man kan tala om en musikalisk genre med samma namn men rent retoriskt är det AOR och västkustrock som är alternativt idag. Utövarna är få och fullständigt marginaliserade i press och spelningarna duggar inte särskilt tätt.

Ett av de mest inflytelserika banden heter TOTO och denna kväll står dess originalsångare Bobby Kimball på scen med ett band bestående av enbart svenska musiker. En unik händelse för den inte alltför stora men svältfödda publiken denna regniga tisdagskväll.

Lokala ELEVENER värmer upp med sina tydliga JOURNEY-influenser, något de gör med bravur. De må se ut som ett gäng beskedliga mellanstadielärare och deras logga för närmast tankarna till modern metal i stil med MESHUGGAH, men de har definitivt fattat hur adult oriented rock skall framföras. Ett väloljat maskineri och snygg stämsång levereras och jag känner hur ett leende breder ut sig. Det är verkligen inte ofta man har chansen att se band som låter så på denna sidan av millennieskiftet.

Att Bobby Kimball inte längre återfinns i TOTO är synd för det är en karismatisk herre med skön humor som stegar upp på scenen. Bobby bär en mustasch som närmast för tankarna till ironiska artyfartyrockarna SPARKS och deras udda 70-talsplattor. Med putslustiga skämt, som att be Tommy Denander att spela ”the wrong song in the right key” samt kasta saker på trummisen Pontus Engberg har han snart publiken i sin hand. Inte för att det behövs då odödliga klassiker som ”Hold the line” (med gästsångerskan Lollo, se bild), Africa och ”Rosanna” talar för sig själv. Och med handplockade musiker som ingen kan bli besviken på bjuder den 64-årige Texas-sonen på ett långt set utan särskilt många svaga delar. Det skulle möjligtvis vara rent estetiskt då kompbandet i likhet med med förbandet ser lite… ja, tråkiga ut just vad gäller klädval. Tur då att Bobby själv både är blickfång och spännande stilmedveten. Dessutom verkar han till skillnad från så många andra frontfigurer befriad från ett irriterande ego och har inga problem att släppa fram sina medmusikers egna låtar. Därför får vi både smakprov från Tommy Denanders RADIOACTIVE samt från keyboardisten, vars namn jag faktiskt inte uppfattade.

Just Tommy Denander är värd att nämnas lite extra om då han är lite av en doldis av bibliska proportioner! En studioräv med över 3000 plattor bakom sig med bland andra Paul Stanley, Jimmy Page, Alice Cooper och Yngwie Malmsteen. Och då tog jag bara några exempel som passar Critical Mass inriktning. Michael Jackson är ett annat namn som hintar lite om hur välrenommerad Tommy anses vara. Tänk på det nästa gång epitetet kändisskap diskuteras om talanglösa låtsaskändisar från diverse dokusåpor. Det finns en okänd värld också utanför tabloidernas skvaller och den behöver inte nödvändigtvis stavas punk, metal med mera.

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera