Metallsvenskan 2012 – en hård match! Skriv ut
Skriven av Lars Ekenryd   
Skapad 2012-04-05 13:57

metallsvenskanMetallsvenskan har successivt vuxit i omfång och kan idag ses som ett lika etablerat som respekterat evenemang på den svenska underhållningskartan. Med en i första hand rikstäckande uppmärksamhet har hårdrockare i allmänhet och dito med ett fotbollsintresse i synnerhet riktat blickarna mot Sveriges sjätte största tätort, Örebro. Ordleken Metallsvenskan syftar naturligtvis på kombinationen av metal och allsvenskan – en oslagbar kombination tyckte en av de mest drivande musikföreningarna Aska Production och ordnade en fotbollsturnering där bland annat artister, folk från media inriktad på hårdrock plus hängivna entusiaster ingick i lagen. I laguppställningen har man kunnat se eminenta musiker från den svenska hårdrockseliten; Band som IN FLAMES, THE HAUNTED, SABATON, MILLENCOLIN, ENTOMBED, AMON AMARTH, BULLET och många fler bidragit med spelare. Till detta kom så också ett antal liveframträdanden av hårdrockens främsta företrädare. Vilka som i år ingår i de olika lagen och vad lagen heter är i skrivande stund en väl förborgad hemlighet.

För att få en fördjupad inblick i arrangemanget, eldsjälarnas motiv bakom och en lång rad andra frågor man som presumtiv besökare vill få svar på ställer Critical Mass en av arrangörerna bakom Metallsvenskan, Jan Larsson, mot väggen.

Berätta lite kort om evenemangets historia och vad det innehåller?
– Metallsvenskan startade 2009 på Behrn arena/Conventum arena i Örebro för att sedan flyttas till Örnsro IP 2011. Band som TWISTED SISTER, GAMMA RAY, HAMMERFALL, SABATON med flera har tidigare uppträtt på festivalen. Fotbollen har alltid spelats dagtid och innehållit mängder av artister från kända och okända band främst från norden. Redan första året sändes en dokumentär om arrangemanget på TV4 Sport. Metallsvenskan är en udda kombination av musikfestival (hårdrock) och fotboll.

Vem/vilka står bakom detta evenemang?
Niklas Urdell, Kimmo Kirvesmäki och jag, Janne Larsson (Nikija Event).

Sabaton”Metallsvenskan on tour!” besökte i mars Sigurdsgatan 25 i Västerås. I samband med det ordnade  Metallsvenskan en tävling om V.I.P-pass, sålde tröjor och halsdukar. Med var även bandet SEVENTRIBE och L.G. Petrov från ENTOMBED. Är det ett nytt grepp att ta evenemanget ut på turné?
– Vi gjorde något liknande inför förra året. Det är både jävligt kul och viktigt att komma ut till andra städer (rockbarer) och både promota vad vi gör samt lyssna in hårdrockarnas omdömen om festivalen. Enormt värdefullt att ta reda på tex Västerås känsla för Metallsvenskan, har de koll på festivalen, vad tycker de om banden vi bokar, arrangemangsplatsen etc. Från vårt kontor är det svårt att ta reda på såna saker.

Det börjar så smått dra ihop sig till 2012:s arrangemang, hur går förberedelserna?
– I skrivande stund håller vi på att förbereda release av vår hårdrockskorv som från och med 02/04 kommer ut på marknaden, främst då ICA-butiker i Örebro län men kanske även landet runt i ett senare läge. Korven som gud glömde för den är så satans god, sägs det. Hehe!
– Sen är vi i full gång att samla in laguppställningar från alla som skall delta i årets Metallsvenska fotbollsturnering. Utöver det så jobbar vi bl.a med marknadsföring, de sista bitarna i personalrekrytering, inramning på området och så vidare.

Det är en imponerande lineup i år. Ni brukar boka tunga band till evenemanget. Har ni i år eller vid något tidigare arrangemang haft svårt att få ihop en attraktiv lineup, eller har ni till och med varit tvungna att välja bort några höjdarband?  
– Vi kollar upp ett stort antal band varje år som vi har på en önskelista. Av dessa runt 40 band kan typ 3 komma de datum vi kör. Sen gäller det att komma överrens ekonomiskt osv. Vi blev klara tidigt i år med EUROPE vilket känns riktigt bra, sen har vi haft flyt med nästan allt vi velat ha till 2012.
– Självklart har ett par så kallade ”önskeband” fallit bort men i det stora hela är vi supernöjda med det vi hittills bokat! Förra året hade vi svårare att hitta artister då vi låg för tidigt i maj och de flesta banden börjar röra på sig först i slutet av maj – där vi ligger i år. Men vi lyckades få ihop det även 2011 till sist.

Var det på grund av Peter Dolvings avhopp som THE HAUNTED ställde in i år?
– Ja, Sjukt trist men så kan det bli ibland. Inget vi står och faller med dock.

Vilket av årets band var mest respektive minst svårövertalat till att medverka?
– Haha, det är vi som är mest svårövertalade ska du veta.
Nä, det är inte så att vi tjatar på artisterna, vill de inte så får vi veta det rätt så omgående.

Har eller hade ni något band/artist som ni ville boka som ni gick bet på?
– Uuj ja (på ren Närkingska), BOLT THROWER är väl nästan tjatvarning på från mitt håll ändå.Det finns självklart några akter som vi väldigt gärna vill se på MS men som inte kunnat just våra datum. Så är det. Vi är inte främmande att kolla igen till nästa år om det funkar då istället. Bra hårdrocksband är tidlösa. Inte som viss hitbaserad pop osv som är hypade en viss tid sen är de borta. Säger väl en hel del om den musiken…

Vilket band/artist står högst på önskelistan om ni hade obegränsade resurser? En drömlineup, helt enkelt?
IRON MAIDEN, QUEENRYCHE och AT THE GATES. Då är jag rätt nöjd ena dagen, andra dagen: JUDAS PRIEST, SAXON och KORN. Vi får satsa på det till 2013.

FotbollÄr det fler band som tillkommer i lineupen? Vilket/vilka blir det i så fall?
– Troligen inte. Som det ser ut nu så har vi ganska fullt i starfältet. Fotbollen är ju vår egentliga huvudgrej och den skall vi satsa på rejält i år med inramning och spektakel. Jäkligt grymma lag är anmälda 2012.

Hur har de tidigare Metallsvenskan-arrangemangen fått för respons? Ni är inne på fjärde omgången – och andra med två dagar istället för en – är det ett tecken på att det går bra och arrangemanget växer?
– Vi tycker att responsen från första arrangemanget till idag har varit kanon, bättre än vi vågade tro från början faktiskt. Vi växer sakta men säkert men vill för den saken skull inte tappa glimten i ögat och känslan för det vi gör samt det unika som vi faktiskt har. Hårdrockare som spelar fotboll!

Aska Production verkar vara en aktiv musikförening i Örebro. Fenomenet med festivaler visar ibland tendenser till att bli överetablerade i Sverige. Har Aska Production hittat ett koncept som breddar festivalformatet och därför ger en större konkurrenskraft om publiken?  
– Numera går Aska under Nikija Event, en sammanslagning av två bolag och tre personer med olika kunskap och bredd. Vi brinner för det vi gör och vi gör väldigt många saker ihop. Metallsvenskan är så unik i sig så jag tror vi kommer överleva/gå framåt så länge vi känner att vi vill hålla på med detta. Men det krävs också mycket hårt arbete, blod svett och tårar för att det ska gå ihop sig. Sen är det otroligt viktigt att gästen känner att det är uppstyrt när de besöker Metallsvenskan, från mat till barer till bemötande och organisation.

Vad har Nikija mer på gång under 2012?
– Se www.nikija.se Där har vi samlat det mesta vi gör.

Örebro har ett antal riktigt bra band och en bred musikscen att stoltsera med. Är Örebro en bra stad när det gäller hård musik i stil med extrem metal eller hårdrock generellt?
– Örebro är en bra hårdrocks/metal-stad. Det märks om inte annat på de gigs vi gör i stan. Ofta utsålt eller nära på så underlaget finns absolut. Spelar ingen roll om det är extrem metal eller snällare hårdrock, underlaget finns alltjämt. Sen funkar vissa gengres bättre än andra, nu-metal är nog inte Örebros starkaste melodi publikmässigt. Klassisk döds, hårdrock och punk funkar bäst här kan jag tycka.
– Det finns också riktigt bra musiker runt i stugorna. Det är nästan sjukt när man tänker efter hur många bra band och artister som kan relateras till länet. Skulle kunna göra flera festivaler bara på dessa egentligen.

Har hårdrockens inslag i bland annat mainstreamunderhållning i stil med Så ska det låta, Melodifestivalen och Doobidoo ökat acceptansen för hårdrock? Vad tänker du om denna utveckling, då hårdrock och metal blir allt mer kommersialiserad?
– Hårdrock skall få vara äkta och inte kommersalliseras och fjantas runt med! Blöh! Varför föra in massa kommersiell dynga i något som redan är så jävla bra? Sen kan det väl vara skönt med acceptans att få vara den man är och lyssna på det man vill utan att det skall rynkas på högfärdiga nyllen etc. Minns när jag växte upp då långt hår och ryggmärken inte var direkt accepterat, då märkliga personer kom till plugget och ville berätta för oss hur farliga och dumma i huvudet IRON MAIDEN och W.A.S.P. var, hehe! Herrejösses!

Biljettpriset för att se sitt favoritband har numera skjutit i höjden, kanske som en följd av minskad skivförsäljning. Metallsvenskan tar dock en rimlig summa pengar för en- respektive tvådagarsbiljett med sexton kvalitetsband bokade. Med ett pris på 495 kronor för två dagar blir det
knappt 31 kronor per band. Det här blev inte någon fråga, utan snarare ett konstaterande. Har ni någon reflektion över detta faktum?
– Oj, 31 spänn per band? Löjligt billigt! Men du, vi säljer Metallsvenskanhalsdukar och tröjor för flera miljoner på festivalen dyrt som fan istället haha!
– Nej, vi tycker att vi har rimliga biljettpriser och vill kunna erbjuda en bra upplevelse till ett bra pris.
Vi är i sammanhanget fortfarande en ung festival och vi skyndar långsamt. Finns ingen anledning att ta till några överpriser.

Vad har ni för målsättning med Metallsvenskan? Tar ni varje år som det kommer eller har ni en långsiktig plan – och hur ser i så fall en sådan strategi ut?
– Vi har väl ingen särskild plan för detta mer än att försöka gå framåt och förbättra allt år för år och ha roligt på jobbet!

Fredagen den 25:e maj startar evenemanget. På plats får man som sagt ta del av fotboll men också utställningar, öltält, skivryttare och via tre scener har inte mindre än sexton band bokats för den stora livemusikupplevelsen under arrangemanget.
Klara artister 2 april:
EUROPE, AMARANTHE, PAUL DIANNO, U.D.O, WITCHCRAFT, DEAD MAN, THE KRISTET UTSEENDE, RAUBTIER, THE RESISTANCE, SKITARG, GORMATHON, RAISED FIST, SCANDINAVIAN HATELAND, SEVENTRIBE, TROUBLE HORSE, ALMOST NATURE.

Metallsvenskans officiella webbplats

Metallsvenskan på Facebook

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera