OZZY OSBOURNE and Friends @ Stockholm Stadion, 25 maj 2012 Skriv ut
Skriven av Magnus Ek   
Skapad 2012-05-26 13:46

2707 ozzy 07Vad vore världen utan Ozzy Osbourne? En fan så mycket tråkigare värld skulle jag vilja påstå. Denna man har så mycket kärlek att ge att en hel stadion och värld skulle bara kunna dyrka honom för hans leende och visad kärleks skull.

Det har varit många turer med vad som egentligen skulle stå på scen denna kväll; BLACK SABBATH. Först fick Tony Iommi det tråkiga beskedet att han fått cancer, hoppas att allt går bra för honom. Sedan har det varit offentlig pajkastning mellan Bill Ward och resterande bandmedlemmar. Vad som händer i det senare fallet återstår att se. Det viktigaste är att Tony blir kvitt sin cancer. Det andra är i sammanhanget oväsentligt. Men visst hade det varit trevligt att se alla BLACK SABBATH medlemmar på samma scen, friska och krya, igen.

Men i brist på det så blev det en snabbt ihopsatt turné med Ozzy & Friends. Vad är då friends? Ja, det är hans ordinarie band med förstärkning av Zakk Wylde och Geezer Butler och i vissa fall Slash. Slash var inte med i Stockholm till min stora besvikelse. Det hade varit trevligt att se honom.

ZakkDen stora äran att vara support fick Zakk och hans BLACK LABEL SOCIETY. Jag har sett BLS flera gånger och tycker att dom är ganska träiga och långtråkiga. Så det var inte mycket jag såg fram emot innan Ozzy skulle äntra scenen. Men tji fick jag. Detta var, utan konkurrens, bästa gången jag sett Zakk och hans manskap. De jobbade hårt under 45 minuter och gjorde definitivt ett bra och klart godkänt jobb denna ljumma försommarkväll.

Ozzy inledde med en kortfilm med klipp och låtar från hela hans framgångsrika karriär. Det är ett smart drag och en bra introduktion till vad som komma skall. Ozzy peppar publiken med aooo och andra tillrop och publiken svara glatt och högljutt. Det är inte fullsatt ikväll, men skulle gissa på att det är runt 30 000 fans på Stockholm Stadion denna underbara försommarkväll.

Inledande ”Bark At The Moon” smäller igång pyrot och får enorm respons även om Ozzys röst är lite svajig. Det känns att gitarristen Gus G växt in bra i sin roll som gitarrgud även om han inte blivit beärad med en egen spotlight. Det är något som jag saknar. Varför får inte killen en egen följespot så att han får synas lite mer? Det var tyvärr likadant senast jag såg Ozzy i Globen, som för övrigt var den bästa gången jag sett Ozzy sedan Ozzmosisturnén.

”Mr Crowley”, ”Suicide Solution” och ”I Don’t Know” följer och främsta delen av ståplats är totalt dränkt i skum från Ozzy vattenkanon. ”I’m still crazy after all these years” säger Ozzy och publiken håller med honom. Rösten rättar till sig hyfsat efter några låtar och publikens respons är så gott som total och öronbedövande. Ozzy har kortat ner setlisten något från premiären i Finland till mitt stora förtret. Där hade han bland annat plockat fram min personliga favorit ”The Ultimate Sin”, som inte spelats live sedan 1986. Den hade jag gärna hört denna kväll. Annars var setlisten ganska ordinär för att vara en kväll med mörkrets herre.

OzzyStämningsfulla ”Killer Of Giants” och ”Shot In The Dark” representerar den något underskattade ”The Ultimate Sin” plattan när det sedan är dags för en kvarts solomangel inklusive ”Rat Salad”. Efter det är det dags för Geezer Butlers entré till öronbedövande publikjubel i ”Iron Man”. Personligen tycker jag att senare hälften på låten är bäst då man inte alltid får höra hela alstret utan ofta en förkortad version. Under ”War Pigs” försvinner Geezers basljud för att sen komma tillbaka så att han kan glänsa i underbara "N.I.B.". Det syns tydligt att Geezer trivs med att stå på scen ihop med Ozzy som gör allt för att han ska trivas med miner och utspel. Personligen hade dom gärna fått byta ut ”Fairies Wear Boots” och ”Into The Void”. Jag tycker att de är tråkiga live och hade hellre hört ”Hole In The Sky”, ”Never Say Die” eller ”Sabbath Bloody Sabbath”. Men men, man kan inte få allt.

OzzyAvslutningspaketet med ”I Don’t Want To Change The World”, ”Crazy Train”, ”Mama, I’m Coming Home” är bara total eufori som övergår i ytterligare ett lyckorus med alla på scen i ”Paranoid”. Kvällen avslutas med pyro under bockar och bugningar.

Sammanfattningsvis är det helt ok kväll. Ozzys röst är inte på topp men är ändå klart godkänd. Kul att han använder lite pyroteknik för att förstärka intrycken även om det kändes lite konstigt med pyro när musiken tystnat efter ”Paranoid”. Personligen hade jag velat ha mer av titeln ”& Friends” i turnépaketet. Inte att förringa Zakk och Geezer men lite mer borde man kunnat få ihop tycker jag. Sen tycker jag även att setlisten kunde vara något längre. 16 låtar är för mig lite för kort, premiären hade tre extra låtar.

Totalt sett var det ändå den perfekta starten på rocksommaren. Vädergudarna var med Ozzy och kärleken mellan honom och hans fans är odiskutabel. Nu hoppas vi bara att allt ska lösa sig med Bill och att Tony blir frisk snart så att vi kan se och njuta av att hela BLACK SABBATH stå på scen ihop igen.

Fotogalleri från konserten

Fotogalleri från BLACK LABEL SOCIETY-konserten

 

Kommentarer   

 
0 #2 Magnus Ek 2012-05-28 14:55
Ja, jag såg det. Det gick av bara farten. Sorry. Fixat. :D
Citera
 
 
0 #1 dan 2012-05-27 21:20
Mr. Crawley?
Citera
 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera