CANDLEMASS @ Debaser Slussen, Stockholm, 5 juni 2012 Skriv ut
Skriven av Anders Nilsson   
Skapad 2012-06-11 10:52

CandlemassBara några dagar före CANDLEMASS, enligt Leif Edling, sista platta "Psalms for the Dead" släpptes meddelades att man sparkat sångaren Robert Lowe. I samma pressmeddelande stod att Mats Levén (KRUX, ex-YNGWIE MALMSTEEN, ex-THERION, ex-TREAT, ex-ABSTRAKT ALGEBRA) hoppar in och sjunger på de inbokade spelningar som bandet genomför under sommaren, inklusive releasepartyt på Debaser Slussen i Stockholm.

Även om Levén sjungit CANDLEMASS-material tidigare, både live och på platta, så hade han innan releasespelningen aldrig genomfört ett helt set med bandets låtar. Levéns gedigna erfarenhet och goda rykte som livesångare gjorde dock ändå att ribban satts högt bland de närvarande, det korta varslet till trots.

Rätt exakt 22.30 började introt "Marche Funebre" ljuda och kort därefter drogs nya plattans öppningsspår "Prophet" igång. Dryga minuten senare äntrade Mats Levén scenen med ett "Yeah!" och började omedelbart övertyga med engagemang både i rösten och framträdandet. De tveksamma insatser som, åtminstone officiellt, ledde till att Robert Lowe fick sparken är verkligen vitt skilda från Levéns debut som CANDLEMASS-sångare, även om det är först nu man faktiskt inser att det var något som saknades med Lowe bakom micken.

Även det andra nytillskottet Per Wiberg (ex-OPETH, SPIRITUAL BEGGARS) kändes genast som en klockren pusselbit. Att han dessutom såg oförskämt fräsch och glad ut, och satte sin prägel även på det äldre materialet, gjorde naturligtvis inte saken sämre. En utmärkt värvning!

Nya "Waterwitch" har haft svårt att övertyga mig i studioversion, men på Debaser kändes låten faktiskt som en av setets största stunder. Kanske beroende på att Levén framförde den med betydligt mer närvaro och själ än Lowe lyckades förmedla på albumet.

Efterföljande, ultraklassiska trojkan "Dark Reflections", "Bewitched" och "At the Gallows End" var ett enda långt segertåg. Bandet kändes fruktansvärt tajt och det fanns inte tillstymmelse till tveksamma insatser från nytillskotten Levén och Wiberg – tvärtom övertygade de än mer.

Faktum är att de få plumpar i protokollet man kan hitta den här kvällen kommer från det övriga bandet, men de speltekniska misstag Leif Edling, Mappe Björkman, Lasse Johansson och Janne Lindh gjorde är lätta att förlåta då leendena i deras ansikten skvallrade om att de hade precis lika kul som resten av församlingen.

Ett misstag som inte är lika lätt att bortse från är det ogenerat utdragna pratintrot till nya "Black as Time"; det funkar illa på skiva och rent uselt live – ingen vill stå och lyssna på en förinspelad röst i 90 sekunder mitt i ett set, effektfullt eller inte.

Avslutningen blev inte helt oväntat klockren: Mats Levén tog sig igenom Robert Lowes gamla paradnummer "Hammer of Doom" fullständigt prickfritt, och avslutande "Solitude" var precis så monumental som den ska vara.

Att som, åtminstone i nuläget, tillfällig sångare komma in och på ett så tydligt sätt både förvalta det enorma arv som CANDLEMASS har, och samtidigt göra sin egen grej är stort. Mycket stort. För att inte säga världsklass.

Om Leif Edling är lika smart som han brukar vara, har han redan påbörjat operation övertalning för att få Mats Levén att stanna i bandet. Och om så sker så tror jag faktiskt att vi får ännu ett CANDLEMASS-album. Det band som spelade den här kvällen var nämligen inspirerat och nytänt till tusen.

 

Kommentarer   

 
0 #1 hempo hilden 2012-06-12 03:39
Kul att höra.Vi hade Mats Leve'n i Norums band ett tag 95 och han var lika säker då. He's a good guy.
mvh Hempo Hilden
Citera
 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera