Sweden Rock Festival, 6–9 juni 2012. Del 1 av 2 Skriv ut
Skriven av Per Söderberg   
Skapad 2012-06-13 17:32

Sweden Rock Festival 2012 är ett kontroversiellt år för många trogna besökare på grund av att SOUNDGARDEN avslutar en av kvällarna. Att Seattle-bandet, som sålt mer än 30 miljoner plattor, är ett stort namn råder det ingen tvekan om, men man får komma ihåg att det ofta ansetts att ”grungen dödade pudelrocken”. Och pudelrockare och andra hårdrockspuritaner finns det gott om på Sweden Rock. Övriga ”headliners” är TWISTED SISTER och MÖTLEY CRUE, vilket många tyckt varit lite trötta repriser. Hursomhelst är ”mellanregistret” på festivalen i vanlig ordning urstarkt. Häng med när Critical Mass besöker årets stora hårdrockfest.

Torsdag 7 juni

saint vitusI kategorin tyngre band har Sweden Rock en hel del fantastiskt att erbjuda i år. Första bandet ut för undertecknad på torsdagen är inga mindre än doomlegenderna SAINT VITUS. Dessa jänkare, som man utan att överdriva kan tillskriva kultstatus gör sin debut på Sweden Rock och det märks att det är en efterlängtad sådan. Bandet blandar låtar från sin nya skiva ”Lillie F-65” med äldre låtar som ”Dying Inside”, ”Born Too Late” och ”Mystic Lady”. Sångaren Scott ”Wino” Weinrich är en riktigt cool uppenbarelse, men han kanske är lite för stillastående på scenen. Han kunde gott få lite av trummisens energi som är lite för livfull för att vara en doomtrummis. Överlag ett riktigt bra gig dock.

Eftersom jag är en kontrasternas man får jag efter SAINT VITUS spelning på Zeppelin Stage rusa till Festival Stage för att bevittna NIGHT RANGER som även de gör sin Sverige-debut, vilket är hög tid eftersom bandet trots allt varit aktivt i 31 år. Jag har höga förväntningar på detta AOR-gäng, som är ett av de hårdare (nåja, allt är relativt.., förf/anm) i sin genre. Och de gör mig inte besviken. Den här typen av band verkar vara scenproffs, och när de radar upp klassiker som ”Don’t Tell Me You Love Me”, ”Do You Dream About Me” och superhiten ”Sister Christian” är det bara att kapitulera. På ”(You Can Still) Rock In America” – låten som Ted Nugent enligt uppgift önskat att han skrivit – gästsjunger Dee Snider. En av gitarristerna, Brad Gillis, har ju ett förflutet som gitarrist i Ozzy Osbournes band, och lite förvånad blir jag allt när de väljer att köra ”Crazy Train”, och det riktigt bra dessutom. Ironiskt nog är det den låten som river ner mest jubel hos publiken. En annan cover de kör är ”Hight Enough” av DAMN YANKEES.

Dags för årets jobbigaste krock: GRAVEYARDMASTODON. På grund av att jag sett MASTODON två gånger och GRAVEYARD endast en (då som förband till IRON MAIDEN på Ullevi) så blir det GRAVEYARD Det finns inte mycket att skriva om dessa medias gunstlingar som inte redan skrivits. Jag tycker att de precis lika skitbra som alla andra. Det enda som stör mig, och det ganska mycket faktiskt, är att ”The Siren”, som är sista låten på hyllade ”Hisingen Blues”, kommer alldeles för tidigt i setet. Den låten är en helt suverän avslutningslåt, och bör därför få vara det.

Tillbaka till Festival Stage, som alltså är största scenen, och SOUNDGARDEN. Bandet börjar något avvaktande med ”Searching With My Good Eye Closed”, men när sedan ”Spoonman” kommer som andra låt är succén total. Det som gör det här bandet unikt är sångaren Chris Cornell: en man som har en omänsklig bredd på sin röst. Övriga medlemmar är sinnesjukt duktiga musiker som dessutom har stor känsla, och när man äntligen får höra låtar som ”Rusty Cage”, ”Black Hole Sun”, ”Outshined”, ”Slaves And Bulldozers” med flera live är det inte annat än smått magiskt. Även om det var snart tjugo år sedan som SOUNDGARDEN hade sin storhetstid så är det knappast något trött föredetting-gäng man bevittnar. Nya låten, ”Live To Rise”, vittnar om att de har nya stordåd framför sig.

Fredag 8 juni

PentagramPå fredagen drar ett regnväder in över Norje så därför blir vi sittande under ett partytält på en av campingarna. Regnet är så envist att vi missar både GAMMA RAY och BLUE ÖYSTER CULT. Surt, men på en festival kan man inte alltid räkna med att se allt man föresatt sig. Framåt klockan 20.00 har det dock avtagit och solen tittar fram, och då är det dags för ytterliggare en doomlegend, nämligen PENTAGRAM. Det går inte att komma runt sångaren Bobby Liebling när detta band kommer på tal. Han är en mycket egendomlig uppenbarelse, och påminner ganska mycket i sina rörelser om en kasperdocka. Lägg till ett par ögon som stirrar som de vore på väg att poppa ut ur skallen och ni fattar. Sjunger riktigt bra gör han också och bandet, som är mycket tajt, radar upp hits som ”Evil Seed”, ”Sign Of The Wolf ” och ”Review Your Choices”. Snabbt har man glömt att det regnat en stor del av dagen.

Över till Rock Stage, som är näst största scenen, och Sweden Rock-favoriterna MOTÖRHEAD. Det var ”länge sen” de var här nu. Senast var 2009, och 2011 var det nästan ramaskri för att de bröt traditionen med vartannat år. Även om jag diggar MOTÖRHEAD har jag ibland tyckt att det varit lite av ”en-dag-på-jobbet-känsla”. Så är det dock inte denna kväll. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men bandet känns taggat och vitalt. Kanske har det fått en kick av senaste albumet, ”The World Is Yöurs”, som är deras bästa på länge. Det är hursomhelst en fröjd att bevittna dem köra klassiker som ”Iron Fist”, ”Metropolis” och ”Bomber”. Jag ser redan fram emot nästa MOTÖRHEAD-gig.

Twisted SisterDags för kvällens avslutning TWISTED SISTER. Även om det inte var länge sen de var här (2009) så jag glad att få chansen att se dem eftersom jag missade dem det året, och jag har faktiskt aldrig sett dem tidigare. Det låter riktigt bra när de spelar, men jag vet inte, Dee Snider far fram och tillbaka över scenen och det känns till slut lite… överdrivet. Han känns övertänd på nåt sätt. Dessutom känns hans eviga användande av ordet ”fuck” till slut lite tjatigt. Men visst, karln har ju samtidigt en av hårdrockens coolaste röster och vem kan moststå örhängen som "The Kids Are Back", "You Can't Stop Rock 'n' Roll" och "Come Out And Play"?

Foto: Rebecca Bendrén.

Missa inte fotogalleriet från onsdagen och torsdagen: SABATON, IN SOLITUDE, ENTOMBED, EDGUY OCH BOURBON BOYS, DARK FUNERAL, DIMMU BORGIR, EXODUS, SAINT VITUS, PENTAGRAM, STEEL PANTHER.

Eller, fotogalleriet från fredagen och lördagen: ADRENALINE MOB, AMORPHIS, BLACK SPIDERS, GAMMA RAY, GOTTHARD, PENTAGRAM, THE DARKNESS, TWISTED SISTER, BONAFIDE, ELECTRIC BOYS, GIRL SCHOOL, HELL, KING DIMOND, MÖTLEY CRUE, RETURN, SYMHONY X.

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera