Sweden Rock Festival, 6–9 juni 2012. Del 2 av 2 Skriv ut
Skriven av Per Söderberg   
Skapad 2012-06-18 21:23

SRF crowdLördag 9 juni

Den avslutande dagen på årets Sweden Rock Festival bjuder på ett strålande väder. Efter ett par oskyldiga (10,2 procent-haltiga) öl är det dags att bege sig till Rocklassiker Stage och det smått hajpade Norrköpingsbandet YEAR OF THE GOAT, i vilket bland annat sångaren från doombandet GRIFTEGÅRD ingår.

Det är inte lätt att kategorisera musiken men jag kan inte låta bli att tänka på BLUE ÖYSTER CULT, användandet av tre gitarrister förstärker det intrycket. De har en något mer metallisk känsla än nyss nämnda legendar men med snygga melodier, varvade med en jammig känsla som invaggar en i ett slags transtillstånd. Mycket bra.

Snabbt över till ORANGE GOBLIN. Stoner Metal, Doom Metal, Heavy Metal - jag vet inte vad det ska kallas och det spelar ingen roll, för tungt och svängigt är det så det räcker och med en ljudvägg så massiv att man nästan trycks uppför grässlänten framför Zeppelin Stage. Den väldige sångaren Ben Ward, iklädd Dawn Of The Dead-linne, är en stor behållning. Förutom hans karaktäristiska sångstil har han en scenglädje och energi av sällans skådat slag och det var faktiskt länge sen jag såg en sångare med den förmågan att skapa bra stämning. Bäst: ”Red Tide Rising”.

Tillbaka till Rocklassiker Stage och CRUCIFIED BARBARA, ett band jag har vissa förväntningar på då jag hört att de ska vara bra live. Och visst levererar de över mina förväntan. Sångerskan och gitarristen Mia Coldheart har en grymt bra rockröst och både basisten Ida Evileye och gitarristen Klara Force körar med väldigt bra sångröster, vilket gör att det blir otroligt snyggt i refrängerna, samtidigt som trummisen Nicki Wicked har bra sväng i spelet. Överhuvudtaget är bandet tajt och det låter riktigt tungt emellanåt. Jag får erkänna att jag blir lite förvånad att det inte spelar sitt schlagerbidrag, ”Heaven Or Hell”, men jag antar att det vittnar om integritet. Hatten av för det.

king diamondSå är det dags för festivalens stora personliga höjdpunkt: KING DIAMOND.

För ett och ett halvt år sedan drabbades Kim Bendix Petersen, som sångaren i KING DIAMOND egentligen heter, av hjärtinfarkt och det har varit ganska tyst kring honom sedan dess. Detta är alltså hans återkomst på svensk mark och min egen oro har varit ganska stor. Kommer han att orka och, framförallt, har han sin mycket säregna röst i behåll? Enligt honom själv ska rösten vara i sitt bästa skick eftersom att han efter sjukdomen slutat röka.

En bit in i öppningslåten ”The Candle” från klassiska debutplattan ”Fatal Portrait” kan man andas ut, karln sjunger lika bra som någonsin förr. Dessutom är scenuppbyggnaden magnifik, det känns som att man är på besök i det väldiga gods som omskrivs på temaplattan ”Abigail” med två branta trappor och blinkande dödskallar samt upp-och-nedvända kors. Två spöklika kvinnor med stirrande blick förstärker känslan av ockult teater.

Musiken då? Den låter otroligt bra. Bandet är ruskigt professionellt, det låter tyngre än på skiva och jag måste ge en särskild eloge till trummisen Matt Thompson vars trumstil är väldigt kraftfull och dynamisk. Att Mikkey Dee gästar på sista låten ”Halloween” är en kul detalj men inger inte någon känsla av att han är nödvändig för det rätta soundet. På nämnda låt gästar även gitarristen Michael Denner, känd från både MERCYFUL FATE och KING DIAMOND.

I övrigt är det idel klassiker som avhandlas som till exempel ”Welcome Home”, ”Sleepless Nights” och ”The Family Ghost”. En gammal hederlig MERCYFUL FATE-låt blir det också, nämligen ”Come To The Sabbath” där gitarristen Hank Sherman från nämnda band gästar. Inte bara han, utan King också, tyckte tydligen att det var en bra idé att dela på sången med Michael Poulsen från VOLBEAT i denna låt. Jag får erkänna att jag hade hoppats på att även få höra MERCYFUL FATE-låten ”Evil” eftersom jag vet att de kör den ibland men det är också det enda jag kan komma på att klaga på. Annars är det bara att konstatera att det här KING DIAMOND-giget aldrig lär överträffas.

motley crueSista bandet ut på Sweden Rock Festival 2012 är MÖTLEY CRÜE.

Jag såg bandet på Sonisphere 2010 och var måttligt road. Den här gången verkar Vince Neil vara på bättre humör och sången är låter hyfsad, även om han slarvar bort ”Shout At The Devil” och ”Looks That Kill”. ”Kickstart My Heart” och ”Saints Of Los Angeles” gör de dock två bra versioner av. I övrigt får jag väl säga att det är en påkostad show där Tommy Lee har med sig sitt gigantiska hjul som han och trumsetet snurrar runt i. Ett fan (en tjej, givetvis) bjuds även upp för att åka med Tommy ett varv. De övriga i bandet gör det de ska men Mick Mars får man inte precis någon ögonkontakt med. Konserten lyfter aldrig utan är med viss tvekan godkänd.

Man kan sammanfatta Sweden Rock Festival 2012 med att det i någon mån var ett djärvt grepp att boka SOUNDGARDEN som headline (man vill dock inte använda det begreppet längre), men att det var något fantasilöst med TWISTED SISTER och MÖTLEY CRÜE som avslutningsakter på fredag respektive lördag. Andelen doom/stoner/tung rock eller vad man ska kalla det hade en bra representation i år med band som bland annat PENTAGRAM, SAINT VITUS och ORANGE GOBLIN. Andelen heavy metal och traditionell hårdrock har lite väl stor del och man kunde gott blanda upp med lite mer black- och death metal. Men på det stora hela är det en bra bredd på band från många genrer. Däremot lämnar könsfördelningen en hel del att önska. Endast två kvinnliga akter (GIRLSCHOOL och CRUCIFIED BARBARA) kunde man uppbringa i år och det är under all kritik. Det som dock utmärker Sweden Rock, och som man ska en stor eloge för, är viljan att hylla hjältar från förr. Var i Sverige skulle man annars se band som BLUE ÖYSTER CULT, NIGHT RANGER, 10 CC och SLADE? Festivalen i år avslutas – efter MÖTLEY CRÜE – med att man visar ett klipp på storbildsskärm från TV-serien South Park där man gör en pastisch på RUSH, som sedan övergår i ett liveklipp där nämnda band spela sin klassiker "Tom Sawyer". Det känns nästan som de redan är på plats. Mäktigt! 25 september kl. 09.00 släpps biljetterna tilln nästa års festival, som alltså RUSH kommer avsluta. Jag kommer köpa biljett direkt de släpps.

Foto: Rebecca Bendrén.

Missa inte fotogalleriet från onsdagen och torsdagen: SABATON, IN SOLITUDE, ENTOMBED, EDGUY OCH BOURBON BOYS, DARK FUNERAL, DIMMU BORGIR, EXODUS, SAINT VITUS, PENTAGRAM, STEEL PANTHER.

Eller, fotogalleriet från fredagen och lördagen: ADRENALINE MOB, AMORPHIS, BLACK SPIDERS, GAMMA RAY, GOTTHARD, PENTAGRAM, THE DARKNESS, TWISTED SISTER, BONAFIDE, ELECTRIC BOYS, GIRL SCHOOL, HELL, KING DIMOND, MÖTLEY CRUE, RETURN, SYMHONY X.

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera