Thåström live @ Postbahnhof, Berlin, 18 juli 2012 Skriv ut
Skriven av Kristian Kotilainen   
Skapad 2012-07-19 17:42

2844 thastromThåström lirar i Berlin för första gången någonsin? Jag blev glatt överraskad då den nyheten nådde mig. Jag blev även fundersam... Kan en artist som enbart sjunger på svenska vara intressant för en icke-svensktalande publik? Kommer någon att köpa biljetter?

Den stora dagen infinner sig äntligen. När jag vandrar in på gården till den massiva fabrikslokal som är Postbahnhof möts jag av en kille som undrar om jag har en biljett till övers. Slutsålt antar jag då med andra ord. När jag säger "nej tyvärr" önskar han mig ändå en trevlig spelning – med en uppgiven suck. Direkt i dörren hör jag svenska från alla håll och likadant när jag kommer in. Jag tror faktiskt att 99% av klientelet var svenskar så lite lustigt kändes det. Som hemma fast annorlunda som man säger. Det visar sig för övrigt att giget inte är i det stora rummet som jag trodde utan i det betydligt mindre annexet. Men intima spelningar är ju ofta de bästa.

 

Några minuter efter 21 äntrar bandet scenen via en spiraltrappa. Utan krusiduller sparkar de genast igång med "Kort Biografi Med Litet Testamente" sen kör de bara på. Det är en lysande show. Som alltid backas legenden upp av ett riktigt bra band och Thåström själv är extremt frånvarande samtidigt som han äger scenen. Om du sett honom live så vet du vad jag menar.

Jag fullständigt älskade (och gör det fortfarande) "Skebokvarnsvägen 209" då den kom ut. "Kärlek Är För Dom" är nästan lika bra men nyaste albumet "Beväpna Dig Med Vingar" var en besvikelse. Det känns som att Thåström upprepar sig och materialet är vekt. Dock inser jag nu att låtarna blommar ut fullständigt live. Mörkt, hårt, industriellt, massor av strobljus, rök och med en spattig frontman. Precis som alltid lever han sig in i musiken till den grad att man undrar om han ens vet att publiken är där. Mellansnacket är obefintligt. Endast två gånger under den runt 1,5 timmar långa konserten talar han till oss och då med några få ord som jag inte ens lyckas uppfatta. Lite mer publikkontakt hade inte skadat tycker jag.

Efter tretton låtar och en underbar "Fanfanfan" lämnar bandet scenen och kommer tillbaks för tre extranummer. De börjar med "Låt Dom Regna" som jag tycker är den svagaste låten på hela "Beväpna Dig Med Vingar". "Axel Landquist Park" är fantastisk och de avslutar med den lite uttjatade "Du Ska Va President". Bandet lämnar åter scenen och trots publikens ljubel om mer så tänds ljuset.

Sammanfattningsvis så är nog det här den mest energiska spelning jag sett med Thåström och då har jag sett honom en handfull gånger. Nya albumet gör sig riktigt bra live, precis som alla de andra låtarna förvisso. Ändå kändes det som ett antiklimax på slutet då allt var över väldigt abrupt. Valet av extranummer kunde också ha varit bättre men man kan väl inte få allt.

Trist bara att den väldigt limiterade upplagan av Thåströms Berlin t-shirt endast fanns kvar i XL då jag anlände. De hade tydligen bara tryckt 50 stycken av den. Det var i alla fall skönt att se att min gamla hjälte fortfarande är vital och minnen räcker längre än en t-shirt.

Låtlista:

"Kort Biografi Med Litet Testamente"
"Från Himlen Sänt"
"Nere På Maskinisten"
"Ingen Neråtsång"
"Kärlek Är För Dom"
"Miss Huddinge -72"
"Samarkanda"
"Beväpna Dig Med Vingar"
"Ingen Sjunger Blues Som Jeffrey Lee Pierce"
"Vacker Död Stad"
"St Ana Katedral"
"Alla Vill Till Himlen"
"Fanfanfan"

Extranummer:

"Låt Dom Regna"
"Axel Landquist Park"
"Du Ska Va President"

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera