Mannen bakom ANGANTYR Skriv ut
Skriven av Anna Visala   
Skapad 2012-10-10 19:44

ANGANTYRSedan 1998 har danska ANGANTYR komponerat rasande och hård black metal i form av fyra fullängdsalbum och den 16:e november släpps det femte och senaste albumet, "Forvist". Det blir det fjärde albumet i en historia om en fiktiv krigare från 700–800-talet, Arngrim. Jag pratar med upphovsmannen och den ende medlemmen, Ynleborgaz, som älskar naturen och därför låter sig intervjuas utomhus under en massiv blodbok en svart kväll i Malmö. Vem är denna människa bakom musiken?

Jag har satt mig med utsikt över platsen där Ynleborgaz och jag ska träffas. En kvart innan avtalad tid glider en svartklädd man med långt rågblont hår in på cykel. Black metal borde kretsa mer kring självdistans tänker jag när han varsamt stiger av sin stålhäst och rättar till sitt nitbälte. Han ser ut som en omtänksam fritidsledare. Efter avklarade formaliteter undrar jag om han motionerar något mer än att cykla.

– Ja, jag springer naken i snön i skogen såklart, småskrattar han på något vågig svenska.

Hur låter din musik?
– Som när man står på stranden i en orkan i minus 27 grader.

Ja, okej. För någon som aldrig hört din musik... Kan du förklara den på ett annat sätt?
– Nej.

Ynleborgaz heter egentligen Jakob och började sin musikaliska bana som fyraåring i Snekkersten utanför Helsingør, genom att på piano plocka ut melodierna från Tom & Jerry. Pianolektioner ersattes sedan av gitarr och trummor när han under tonåren upptäckte MISFITS och MORBID ANGEL. Sedan 1998 gör ANGANTYR black metal eftersom det i hans tycke är den mest extrema musiken, och passar bäst till hans våldsamma texter. Texterna handlar mycket om hatet mot kristendomen, ett hat som påbörjades under tonåren.  

Du när ett stort hat mot kristendomen. Varför? (Jakob dricker en klunk öl och tittar ut över trädets grenar som skyddar oss mot allmänhetens blickar.)
– Jag växte upp i en kristen familj och ingen runtomkring mig tänkte själv. Alla trodde att kristendom alltid funnits i Danmark och när jag konfronterade dem med motsatsen trodde de mig inte. I och med kristendomens intåg förstördes hedniska lämningar för att ge plats åt de kristnas kyrkor. Nästan alla nuvarande kristna högtider bygger på gamla hedniska helger och kristna säger att de tror på det fina i kristendomen, samtidigt som de bryter mot alla buden varje dag. Om en person bär ett kors runt halsen så vet jag att det är en person jag aldrig kommer kunna lita på, med mindre än att de kan förklara sig. Religion är de osäkras sköld.

Jakobs intresse för fornnordisk och förkristen historia inspirerar honom till att göra musik, liksom havet, naturen och Jean Michel Jarres musik gör. Ordet "hata" benämner dock hans syn på popmusik. Han förklarar, uppenbart förargad, att den hypnotiserar människor och gör dem ännu dummare. Han lyssnar själv på klassisk musik och på nästan alla undergenrer inom metal, och gärna på opera och nämner Mozarts "Requiem" och "Figaros bröllop."

För vem gör du din musik?

Svaret kommer rappt och säkert och det låter som att Jakob är förvånad över att jag ställde frågan.

– För min egen skull. Bara för min egen skull. Det är jag som ska bli nöjd. Jag har växt upp med att ingen gillar det jag gör och det är därför jag är ett enmansband.

Jakob anser därmed sig ha uppnått alla drömmar med Angantyr och är stolt över att ha gjort något av sin inspiration – han har gjort skivor och turnerat i Europa och även gjort en spelning i Kanada. 

– Nu är det bara att keep up the good work. Jag vill hela tiden bli bättre och få ännu mer inlevelse. Jag ser min musik som gårdagens och lever i nuet men anteciperar morgondagen. Jag har aldrig medvetet sökt en publik, utan alla som saknar något hittar min musik själva.

ANGANTYRDina tidiga texter behandlar, förutom kristendomens fall, också bevarandet av den gamla och hederliga danska moralen och lagen. Vad åsyftas?
– Att man bör vara klok nog att uppföra sig stolt och respektfullt mot de som förtjänar det. Äh, det låter lite hårt. Man måste använda huvudet och tänka på konsekvenserna av sina handlingar. Eftersom folk inte tar ansvar måste lagar finnas och kungen och hans hird var de moraliska männen i det gamla Danmark, sen järnålder, tidig vikingatid, ca år 500–1000, som straffade dem som inte uppförde sig moraliskt. Dessa män går inte att jämföra med dagens auktoriteter. Under den här tiden ansågs det upphöjt att ha en god moral – idag görs det bara i utbyte mot en check.

Jakob ger mig en vred blick.

– Dagens auktoriteter följer inte själv de lagar de uppmanar andra att följa. Man ska leva som man lär.

Finns det några dagsaktuella frågor som får dig att bli förbannad?
– Det är så många... Så mycket skit ständigt. Jag blir inte förvånad över människors dumhet längre. Jag tycker det är svårt att se upp till andra människor för de kan alltid svika en. Jag känner mig lite sviken varje dag när jag ser hur dumt människor beter sig. En nyhet som dock gjorde mig glad var kvinnorna i Uruguay som i dagarna kämpade för rätten till abort. Jag blir glad om de får igenom sin vilja.

På frågan om hur Jakob tror att man påverkar andra människor svarar han att han aldrig önskar detta. Han vill att människor ska tänka själva och "för de idioter som saknar sunt förnuft och moral finns lagar". Han tycker inte heller om när människor ljuger, är oseriösa eller skrytsamma. Han tror att hans livemusiker, som han avverkat tre uppsättningar av genom åren, skulle beskriva honom som disciplinerad och krävande.

– Mina livemusiker är rekryterade till att spela musiken felfritt och kan de inte det uppfyller de inte sin plats i bandet. Det är av den här anledningen jag är ett ensamband.

Jakob beskriver sig själv som en lugn, nöjd man med kraftig disciplin och som ständigt är i behov av musik, förutom när han är i naturen. Naturen är sin egen musik, menar han. Det behövs inget annat.

Hur tror du att dina fans skulle beskriva din musik?
– Ingen har sagt något direkt till mig, men i en recension beskrevs en känsla som är precis den känsla jag själv har största delen av mitt vakna liv. Det var ett fan som skrev att min musik är något man fördjupar-, och förlorar sig i. När musiken är slut vaknar man upp ur drömmen och saknar känslan man hade under musikens gång. När jag läste det kände jag att det var en person som kände precis som jag när jag komponerar musiken.

Du har sagt i en intervju att alla ska kunna ta del av din hatets manifestation genom din musik – att du inte ska göra en häftig oåtkomlig sällsynt skiva som blir dyr. Var får man tag på din musik? Vad anser du om nedladdning av din musik?
– Musiken kan man beställa från mig direkt, via webbplatsen, köpa skivorna i Köpenhamn på Rockuglen, som ligger vid Nørreport eller beställa dem genom mitt skivbolag, Northern Silence. Jag tycker att det är okej att ladda ner musiken, men man bör köpa skivorna av mig sedan för att visa mig att man gillar det man hör. Live kan man se ANGANTYR nästa år. Under vintern turnerar jag med mitt andra band, Make a change – Kill yourself.

Mörkret är kompakt under trädet. Jag ser inte längre Jakobs ansikte och hans öl är urdrucken. Intervjun är slut. Han går långsamt tillbaka mot sin parkerade stålhäst framför stadsbiblioteket och jag nynnar på "Et varsel om død" från hans skiva "Haevn".

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera