När näven knyts automatiskt: klassiska thrashdöds-bandet DETHRONE från Värnamo, om vad metal är Skriv ut
Skriven av Anna Visala   
Skapad 2012-12-10 18:18

DETHRONEFotografen och jag tas emot i mörker. David Hartikainen, gitarrist i DETHRONE har inte hittat lysknappen till korridoren, men välkomnar med ett ljust leende. Vi hittar dock ljusknappen och går sedan genom vita korridorer under Östboskolan i Värnamo, förbi Värnamo Razorbacks och ett skytterum. Det känns stabilt. Sedan slås dörren till DETHRONEs replokal upp. Tysklands flagga är det första jag ser. Sedan kylskåpet, dekorerat med DETHRONEs klistermärken, formandes orden:  "kuk, öl, fetta, grögg".

Dokumentera detta, nickar jag, vänd mot fotografen.
– Vi kanske får klistra om "grögg" till "glögg" nu i juletider, konstaterar David, innan han får ett telefonsamtal från de två anländande bandmedlemmarna; vokalisten Mattias Vestlund, och den andra gitarristen, Jonas Carlsson. Trummisen Simon Lundh och Kenni Öjebrant på bas kan tyvärr inte närvara.

I telefon säger David något jag inte får skriva i intervjun, innan han ger han mig ett övertygande svärmorsdröms-leende
– Alltså, du får inte skriva allt vi säger, vi har helt sjuk humor... Alltså, jag bara... Alltså, du fattar?

Jag fattar. Detta är thrashdöds-killar jag inte ens skulle kunna göra elaka, även om jag velat. Detta är killar som lyssnar uppmärksammat på mina frågor, där de sitter tätt ihop, omfamnade av en sliten skinnsoffa, i sin ljusgula replokal. Och detta är killar vars musik beskrivits som "på intet sätt nyskapande", men som höjts till skyarna hos varje dödsare med självaktning. Den 15:e december spelar de i Jönköping.

DETHRONEDETHRONE startades under sommaren 2011 och debutalbumet, "Humanity" släpps i mars 2013, på skivbolaget Hoborec. Detta faktum spelade dock ingen roll när DETHRONE i somras gjorde en bejublad och folkfullsmockad spelning på Metaltown, med sin självbetitlade demoskiva.
– Innan vi gjorde demoskivan hade vi repat tre gånger, säger David. Sen ville de ha oss till Metaltown.

Så... Vilka är DETHRONE?
– Haha, det är jag och några kompmusiker, fastslår Mattias.

Alla skrattar, och frågan hänger ett tag i luften. 
– Vi träffades alla hos Magnus Carlsson, fortsätter David. Vi satt där med paraplydrinkar i nävarna och det ena ledde till det andra, haha... Nä. Vi är ett traditionellt dödsband för att gå emot all death,- och metalcore som dykt upp. Så vi kör trashdöds, mangel. Tillbaka till barndomen, helt enkelt. Vår demo var mer trash och vår kommande skiva är mer döds. Det är egentligen inte så viktigt att exakt genre-bestämma. Bara man inte sätter "core" efter, så är allt bra.

Vad tror ni att andra skulle säga om er?

Efter svaret om att Värnamopubliken skulle säga att de var fem bögidioter, svarar Jonas att den vanliga uppfattning om bandet nog är att det är ett band som inte vill blanda in kommersiell skit, utan bara vill spela dödsmetall.
– Fler än en har sagt att det vi gör inte är nyskapande, och det stämmer. Göteborgs-soundet finns och det är grymt, så då kör vi helt enkelt på det, säger David.
THE CROWN från Trollhättan är förövrigt ett sjukt bra band, säger Mattias, och alla håller febrilt med.

Vilken plats tror ni att ert band fyller?
M – Fan, måste man fylla en funktion?
D – Nä, men många saknar nog den stilen vi kör.
J – Ja, de som också är trötta på det som vi är trötta på. Man myser ju lite själv när man går tillbaka lite i tiden...
D – Ja, man är ju uppvuxen med tidiga IN FLAMES, men de har ju gjort sitt nu. AT THE GATES finns inte heller och knappt THE HAUNTED. De går ifrån sina rötter och det kommer liksom inte ny sån musik. Då får vi göra det själva istället.
M – Vi är bakåtsträvare, haha.

Alltså, ni har bara spelat ett år ihop – hur kan ni ha blivit så jävla tighta live?
J – Shit vilken vänligt ställd fråga!
D – Vi kände från första repet att det kändes skitbra, bara. Jonas och Mattias har spelat ihop förut, i bandet The Silence Unbroken. Ja, och Mattias och jag har också spelat ihop för flera år sedan och sedan dess har jag tjatat på Mattias att vi ska göra döds ihop.
J – Ja, vi kände varandra sedan innan, helt enkelt och har tagit med oss all samlad erfarenhet.
D – Fast vi är lite mer kräsna den här gången. Vi kör inte fritidsgårds-grejen längre. Vi hade tur också. Vi funkar bra personligen med varandra.
M – Simon, trummisen, måste dock ha sjukt mycket cred också. Han är jävligt grym. Det är en trygghet att ha honom i bandet.

DETHRONENamnet DETHRONE betyder avtrona, och var namnet på Mattias och Davids tidigare band. Utan att analysera vidare satte de namnet på även detta band. Undertecknad tycker emellertid att namnet går hand i hand med vissa av texterna, texterna som handlar om det ändlösa slaveriet på en industri.

Vem skriver texterna?
M – Alla i bandet utom Jonas. Då blir det mest QUEEN-influerad musik och texter om gemenskap, haha.
M – Vi skriver väl lite texter om tristess, och annat, så länge temat är mörkt.
D – Alltså. Jag gillar inte att arbeta. Jag är lat och då skriver jag texter om det. "Global Grofit"-låten handlar om att de som är högst uppsatta skiter i människorna på golvet. Om man skadar sig är man utbytbar för man är ingenting annat än arbetskraft, tills man ruttnar och går i pension. Man känner sig helt enkelt inte så jävla välkommen på vissa ställen.
M – Fan, men folk måste ju arbeta. Annars går det ju åt helvete. Men vi har inte så mycket tankar bakom texterna. På bred småländska understryker han att "Vi vij baura spejla metal juö."

Är ni politiska?

Alla svarar samstämmigt med uppspärrade ögon: Nej. Nej. Nej.
D – Vi känner typ en centerpartist.

Ajt, men finns det några dagsaktuella frågor som får er förbannade?

Bandet funderar länge.

M – Nä, men då får väl jag... Jag svarar "orättvisor". Det gör mig förbannad. Orättvisor finns ju överallt. Högt uppsatta företagspampar som går i pension med feta miljonfallskärmar, medan de som jobbar får 20 000 i månaden...
D – Metalcore. Det gör mig arg på riktigt.

Ja, vad är grejen med metalcore, egentligen? Ny hyser ett agg?
D – Att man ska hålla på att blanda pojkband med metal. Alltså, jag får får inte ihop det.
J – Egentligen handlar det nog lite om bitterhet, haha. Det går så bra för metalcore-banden.
D – Nä, men skivbolagen tar bara sånna band som funkar bra just nu, och då låter alla band likadant.
M – Ja, det är lätt att räkna ut vad som ska hända i den musiken. 
D – Metalcorebanden blir bara produkter utan personlighet. Den här "Idol"hajpen... Alla kan tralla med.
J – Ja, metalcore funkar även på "Allsång på Skansen"... Vafan.  

Så, vad är metal på riktigt, då?

Efter lite spridda förslag som "inoljade muskler", "dist och tvåtakt", "springa med bar överkropp i minusgrader", THE CROWN, MANOWAR, "skitigt" och "tungt", samt basistens Kennis bringa, mynnar trion ut i en besvärande tystnad. "Alltså, det är för djupt", enas de om. Men inte för Jonas, vars eftertänksamma predikan nästan fordrar ett "amen". Han lutar sig fram.
– Jag ser ju inte själv så metal ut, med tanke på kläderna och så, men... Hela grejen med metal är att man inte bryr sig så mycket om vad andra tycker. Metal är en väldigt ärlig genre och det är kanske därför alla kommer så bra överens - på metalfestivaler är det inte så mycket bråk. Ja. Gemenskapen. Det är metal.

Resten av bandet skrattar. Jonas är även senare killen som på frågan "Vad kännetecknar en riktigt bra metallåt" svarar: När näven knyter sig automatiskt. Han ger därmed det slutgiltiga svaret på en av livets stora frågor. Men det kommer mer. Jonas är också killen som vid en spelning i Linköping kan ha blottat sitt kissande kön för en liten flicka. För bandet är det en pinsam och rolig historia. För flickan... Ingen vill veta.

Mattias – man har ju skrivit om dig att du äger på att growla – hur upptäckte du själv det?
– På gymnasiet förstod jag det. Jag skrekciterade AT THE GATES och det lät helt för jävligt. Sedan dess har jag övat. Jag började nog 2005, så jag har hållit på ett tag. Jag gillar att skrika.
– Man blir rädd när han gör det! säger David imponerat.

DETHRONE är stolta över att de ger allt de kan av sig själva och sin skitiga och klassiska trashdöds på scen. Den 15/12 spelar de, tillsammans med UNLEASHED och NOMINON, på Zaragon Rock Club, i Jönköping.

Den egenbetitlade demon går att hitta för gratis nedladdning här

För en förhandsbokning av debutalbumet, gå in här.

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera