F.K.Ü @ Göteborgs Nation, Uppsala, 2 november 2013 Skriv ut
Skriven av Claes Wiberg   
Skapad 2013-11-14 19:10

FKÜJag har länge klurat på skillnaderna nu kontra då vad gäller friplåtar för recension av konserter. Klimatet var i min estimering synnerligen annorlunda för runt tio år sedan – då var det nemas problemas att styra i princip vad fan som helst, medan det nuförtiden känns i princip omöjligt. Jag har slutat att försöka, faktiskt. Resultatet blir att jag recenserar långt färre spelningar.

Jag är inte dummare än att jag förstår vad som ligger bakom det hela – det faktum att band nuförtiden sällan klarar att leva på skivförsäljningen allena, då kreti och pleti laddar hem deras verk illegalt istället för att köpa ett fysiskt exemplar av plattan. Fribiljetterna reserveras för de större pressaktörerna. Jag förstår tänket från "branschens sida". Jag köper tänket. Men kan ändå inte i mitt stilla sinne låta bli att undra lite vad som hände med underground-respekten – jag, liksom alla andra stolta metallers som skriver för Critical Mass, gör det gratis. Och om det inte fanns undergroundskribenter som kunde hypa band – var hade då många av de banden befunnit sig idag? Många hade lik förbannat säkerligen kommit fram. Andra? Kanske inte. Man kan till och med implementera någon sorts social-Darwinism i ekvationen – weeding out the weak. De som inte är på riktigt. De som inte spelar för att de måste, utan för att de kan. Skillnaden är – i min bok – milsvid.

FKÜDärför värmer det mitt gamla fula hårdrockshjärta när jag inte ens behöver försöka innan Pat Splat (bas), efter ett synnerligen slumpmässigt möte, bjuder på en biljett till den här aftonens mosh-kalas. Heder!

En annan orsak till varför jag förstår att det snålas så förbenat på friplåtar till gigs är att man inte alls är säker på att man får någon recension i motprestation, och emedan jag själv sällan eller aldrig varit så oseriös, så kan jag nästan förstå det också. Konsertrecensioner är, i mitt tycke, inte det roligaste skrivandet man kan ge sig i kast med... ty en konsert är en sorts "snapshot" ur verkligheten som man antingen var med om eller inte var med om. För den läsare som inte var där är, inbillar jag mig, en konsertrecension inte lika intressant som en skiv-dito (som kan ses som konsumentrådgivning) eller en krönika (som kan ses mer som en allmängiltigt filosofisk text).

Men med detta sagt, vill jag säga att det här var en bra kväll – det var det verkligen! Som någon som jämt sprang på Uppsalas moshoholic-flaggskepps konserter på slutet av nittiotalet, så måste jag säga att det märks att de oftast spelar för betydligt större publik nu jämfört med då, då de utan tvivel har vuxit med uppgiften.

För det här var verkligen snortajt, och vokalisten Larry Lethals framträdande var såväl "sceniskt" som tonsäkerhets-mässigt en utmärkt uppvisning av Mackroryansk Mosh. Tydligen så spelades hela spektaklet in för kommande dvd-släpp, vilket månne förklarar varför ljus, ljud och effekter var så påkostade. Kombinationen snöfall och blått ljus är onekligen förbannat effektiv!

"Where moshers dwell", "The poser and the pit", senaste videospåret "Twitch of the thrash nerve"... idel hits, och de framfördes med påtaglig självsäkerhet. Inte en död sekund. Och om bilderna ni ser på denna sida ser aningen mysko ut, så beror det mer på ljussättningen än på min kamera! Cool skit, dudes and dudettes – cool skit.

Så mitt bestående intryck av aftonen - som jag åtminstone i möjligaste mån vill vidareförmedla till er, kära läsare - är detta: om ni tyckte att F.K.Ü. rockade live för ett par år sedan, så skulle ni se dem nu. Så gör just det - gå och se dem. Själva nivån på framträdandet denna afton - det faktum att allt gjordes så professionellt, och att de i mina ögon och öron tagit ett stadigt kliv uppåt som liveband sedan jag senast såg dem för något år sedan - är vad som gör F.K.Ü. till något mer intressant än ett plojigt tributband ägnat åt den era då thrash metal, moshande och vita sneakers var legio.

Se där – det blev lite konsumentrådgivning, trots allt! Gott så.

Officiell webbplats

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera