DEVIL @ White Trash, Berlin, 10 november 2013 Skriv ut
Skriven av Kristian Kotilainen   
Skapad 2013-12-01 13:04

DEVILEn svinkall söndag i november står jag utanför White Trash i Prenzlauer Berg, Berlin och väntar på att dörrarna ska öppnas. När jag slutligen släpps in i värmen tar det inte lång tid innan svenska BELOW bygger upp en tjock rökridå och riffar igång en doomfylld afton.

Det episka bandet från Nyköping är mycket samspelta och imponerande snygga med västar, patronbälten och några mustascher. Det är hederlig 70-tals hårdrock vi snackar om här med hypnotiska gitarrslingor, teatraliska poser och Ozzy-kors runt halsen. Inte nog med att bandet är seriöst grymma, de bjuder också på en riktigt schysst show. En av låtarna som står ut mest med sitt mäktiga basspel, är ”Whitechapel Murderer” och vem den handlar om kan ni säkert räkna ut.

BELOW är relativt nya på banan men har nyss släppt en 7” split med ANGUISH via Dark Descent. De är även i färd med att spela in sitt debutalbum tillsammans med producenten och KING DIAMOND gitarristen Andy La Rocque. Fullängdaren väntas  komma ut under 2014 via Metal Blade.

Grabbarna avslutar med en blytung cover på BLACK SABBATHs ”Headless Cross” innan de bereder väg för norska DEVIL som är kvällens huvudakt.

DEVILDen norska djävulen intar scenen till introt från första plattan ”Time to Repent” och med orden,  ”Good evening, I think you’ve come to see the Devil”, brakar det loss.

DEVIL är ett gäng dedikerade musiker som med fötterna djupt i jorden verkligen genererar skitbra old school doom. Redan i inledande ”Coffin Regatta” visar de vart det blytunga skåpet ska stå och när det är dags för ”Southern Sun” - titelspåret från andra albumet ”Gather the Sinners”, kan det visuellt enbart beskrivas som en dimma av hår och rök. ”Open Casket”, ”Blood is Boiling”, ”Ladies of the Night”, alla levereras de med headbangande spelglädje och ös. 

Efter en röjig ”Time to Repent” börjar det dra ihop sig till sista versen. ”We could play one more but we’re out of the good ones”, får vi höra men innan ridån går ner river grabbarna av  vad jag tror är den första låten bandet skrev.

DEVIL tackar för sig med motiveringen att de nu behöver öl och lämnar scenen för att blanda sig med folket. Två t-shirtar rikare och med förvärrad tinnitus vandrar jag hem genom natten mycket tillfredställd med vad jag har sett och hört. En längre intervju med DEVIL kommer snart här på Critical Mass så håll ögonen öppna!

BELOW officiell Facebook

DEVIL officiell Facebook

 

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera