Kristen black metal; vad är detta? Skriv ut
Skriven av Anna Strand   
Skapad 2011-10-07 11:09

"Istället för musik; förvirring" heter en låt av BOB HUND. Inget kan beskriva följande hårdrockssubgenre bättre, än att det är ett slags förvirringstillstånd. Jag kom över musiken av en slump då jag såg den eminenta dokumentären "Light in Darkness – Nemesis Divina" av Stefan Ryhed och David Nilsson. Plötsligt blev jag stum, satt som ett frågetecken. Vad var detta frågan om? Kristen black metal?

Om vi nu tar och stoppar bandet redan här för att snabbt ha en basallektion i religionslära. Kristendomen är en västerländsk dualistiskreligion där gott ställs mot ont, ljus mot mörker och livet islutänden vinner över döden. Helvetet; är en självklar motbild mot vadsom slutligen befriar människan. Att få leva i ljuset av Jesus som sin frälsare, något kristna själva tror på. Eftersom de är kristna erkänner de både det goda och det onda som något reellt existerande, en metafysisk verklighet. Vad som gör dem unika är att de valt att spela black metal. En subgenre som redan från VENOMs legendariska album med samma titel valt sida i denna kosmiska kamp; Satans. Det har förvisso passerat mycket vatten under black metal-broarna sedan VENOMs skiva, men en sak torde bestå; black metal kommer aldrig att kunna bli white metal. Om detta sker har man per definition avskaffat sig själv som genre. Så hur tänker de kristna black metal banden själva? Ivrig i min nyfikenhet att kartlägga detta förvirringstillstånd djupare gav jag mej ut på internet för att fiska efter svar. Som gammal religionsvetare blev ju målet för jakten än större. Jag satt på en liten guldgruva av forskningsfrågor -- hur var detta möjligt? Har verkligen kristendomen avtrubbats så i sin jakt på själar och drömmen om att vara samhällstillvänd att man är beredd att överge dualismen för att flörta med Satan? Eller är musikerna onda kristna? Eller är de möjligen kristna som vill vara onda? Att de söker mörker i sin värld av ljus?

Min jakt blev ganska fruktlös, förutom en kortfilm på fem minuter där ledande personligheter från black metal-världen fick kommentera detta fenomen. Det är ett fantastiskt klipp -- se nedan. Man skulle kunna tro att de blir förbannade, att de brusar upp ,men så är det inte. Gruppen NORDCHRIST skrattar gott innan de gör liknelsen mellan kristna som spelar black metal och Pol Pot som tomte -- och frågar sedan retoriskt med ett brett flin på läpparna: "skulle du vilja ha Pol Pot som tomte?". Erik Danielsson från WATAIN dyker också upp med ett frågande ansiktsuttryck där föraktet inte kamoufleras. Han ler och förklarar att det intressanta är att inte ens kristna kan stå emot djävulen då den mörka kraften kallar på en. "it is like a schizophrenic trying to kiss children with machineguns" är hans konkreta slutsats.

Banden i dokumentären; hur tänker de? De anser i reportage att de har minst lika mycket rätt till black metal som alla de andra har. Att de älskar tung musik och att Jesus var ganska rå och våldsam, tja om detta kan ju teologerna tvista. Om alla har rätt att spela vilken musik dom vill, ja varför inte men är inte valet av genre schizofrent från start? Varför black metal. Vad exakt skulle kunna få MAYHEM att spela in ett gospelalbum med samma förklaring? Tyder inte dessa gruppers beteende snarare på en djup postmodern begreppsförvirring där uttrycken frånkopplas betydelser och allt bara blir utklippta delar. Inget är definitivt utan allt kan förändras. Allt saknar mening och allt som finns kvar är andefattiga meningslösa uttryck.

Till den kristna black metal-genren har jag själv endast en hälsning; thrashen behöver er. Där behöver ni inte brottas med dessa metafysiska problem ni ställs inför. Det finns säkerligen en rad människor som moshar för Jesus också. Ni får fortfarande vara långhåriga, ha jesusfisk-armband och spela både snabbt, högt och hårt. Men håll fingrarna borta från black metal, för det blir förvirring istället för musik.

 

Kika på dokumentären "Light in Darkness -- Nemesis Divina" av Stefan Rydehed och David Nillsson:

 

Kommentarer   

 
0 #2 Fredrik Andersson 2011-10-08 20:45
Är det inte bättre att bara lägga ner black metal-genren över huvud taget egentligen? Jag menar, det är ju skitdåligt, verkligen!
Citera
 
 
0 #1 Peter Jandreus 2011-10-07 15:52
Det är bara att konstatera. Inte bara är världen inte så svartvit som man ofta hemfaller till att önska, det är inte heller betryggande grå - nä den är färgstark psykedelisk tripp där man även hittar denna förvirrande företeelse: http://en.wikipedia.org/wiki/Conservative_Punk
Citera
 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera