I backspegeln: Skivor vi borde minnas bättre, del 2. Skriv ut
Skriven av Petter Pettersson   
Skapad 2012-01-06 00:45

crimson glory_transcendenceCRIMSON GLORY: Transcendence (Roadracer/MCA) 1988.

Jag hade "Transcendence" på kassettband under i princip hela min efterkönsmogna uppväxt, och tänkte någon gång på 90-talet att jag skulle försöka få fatt på den på CD-skiva. Jag gick givetvis till Skivhugget i Göteborg, som man gjorde då, och hittade den. Det lustiga var att den kostade 19 kronor. Och under 19-kronors-klistermärket kunde man se ett 29-kronors, och ytterligare ett 59-kronors, ett 99-kronors och ett fullpris. Skivan hade inte gått att sälja. Vilket (nåja) får alla, inom (samhällsvetenskap) marknadsekonomiska teorier och (inom humaniora) "the publics standards of taste"-teorier att helt falla omkull eftersom det här är en fantastisk skiva. Värd fullpris. Mer. Dubbelt. Trippelt. Septupelt.

CRIMSON GLORY var ett lite lustigt band. Bildades i Florida 1982 under det (för oss nordbor) monumentalt fåniga namnet BEOWOLF, men ändrade som tur var namn ganska snabbt. I sann KISS-anda körde de med heltäckande masker från början men bytte till halvtäckande silverkreationer lagom till andra skivan, som var "Transcendence". Debuten kom 1986, och "Transcendence" 1988, vid vilken tid de skulpterat sitt sound till något eget, även om det var väldigt influerat av QUEENSRYCHE och tidiga FATES WARNING, och framförallt hade sångaren Midnight hittat sin stil – en Geoff Tate på speed, vilket tyvärr skulle visa sig vara sant, men mer om det senare.

"Transcendence" har en hel mängd tillkortakommanden, kanske var det därför den var så billig den där dagen på Skivhugget. Omslaget är förfärligt. Någon slags barbröstad kvinno-science-fiction-demon som flyger i ett astralskepp, under en logotyp som är så ful att den borde vara ironisk. Bandet ser, med sina silvermasker, helt sjuka ut. De misslyckas faktiskt helt med att vara "coola", som KISS, eller GHOST. Bara fåniga, de var ju från Florida, vad kan man begära? Produktionen är hemsk, speciellt trumljudet som förmodligen är triggat med den första trigg-tekniken som kom (att "trigga" trummor är att sätta sensorer på trummorna som känner av när trummisen slår och sedan via midi triggar en sampling, numera fungerar det förstås finfint även om det inte används så ofta, men 1988 lät det skräp. Förmodligen är det även lite redigerat, vem bryr sig). Men:

Låtarna är helt fantastiska. Och de spelar helt fantastiskt. Arren är perfekta, för musiken. Och Midnight sjunger som en gud. Jag måste lyfta upp Midnight, eller John Patrick McDonald Jr. som han egentligen hette, han hade ett helt fantastiskt uttryck, om man gillar stilen. En operasångare, en ekvilibrist, men med en fantastisk känsla. Jag skulle säga att han egentligen är bättre än QUEENSRHYCES Geoff Tate, DREAM THEATERS LaBrie och allihop. Kanske inte bättre än FATES WARNINGS första sångare John Arch (som säkert kommer komma i en "Skivor vi behöver minnas bättre" senare under året). Men fruktansvärt bra.

Skivan är grym från början till slut, och som jag skrev förut så är den löjligt välarrangerad. Vid den här perioden så var det otroligt vanligt med dåligt arrangerad hårdrock, det är det väl fortfarande, och den här var ett lysande undantag. Första låten "Lady of Winter" är kanske inget att hänga i midsommarstången, men andralåten, "Red Sharks", är ett progressive-thrash-mästerverk. Som senare följs av de absoluta höjdpunkterna "Masque of the Red Death" och, framförallt, 4+4+4+3-takts-gudarnas tjusigaste stund, balladen "In Dark Places", där Midnight verkligen får ta ut svängarna. "When Dragons Rule", låten efter, må vara fånig men sjukt bra.

Hur gick det sedan? Ja, som vanligt. CRIMSON GLORY fick 90-talskrisen mitt i (det stålbeklädda) ansiktet. Försökte hänga med, misslyckades, medlemmar hoppade av/byttes, spelade på småklubbar, gjorde någon reunion, det vanliga. Midnight hade sina demoner att kämpa mot, och 8 juli 2009 söp han ihjäl sig. Fruktansvärt sorgligt. Ha koll på flaskan, folks. Och kolla in skivan!

Bästa låten, In Dark Places.

Blabbermouths artikel om Midnights död. 

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera