If it's too loud, you're Socialstyrelsen! Decibeldebatt... Skriv ut
Skriven av Claes Wiberg   
Skapad 2012-05-16 16:49

"Man kan ju tycka att man borde låta folk välja själva – men man låter ju inte folk välja något annat själva!"

Säger Aftonbladets Karolina Fjellborg i SVTs "Gomorron Sverige"; nöjespanelen. Hon säger det indignerat. För nog vore det skandaaaal om vi inte tog chansen – nu när vi som nation har MÖJLIGHET att få ÄNNU ett förbud att lägga till de löst räknat 12 543 687 632 andra förbuden vi redan har, mot allt och inget. Eller hur?

Herregud; har vi inte nog med Bror Duktig-förbud i detta land?! Vad jag talar om är Socialstyrelsens senaste hjärnsläpp – att lagstifta ner den redan lagstiftade högsta tillåtna decibelnivån på konserter från 100dB till 97dB.

Är det bara att "dra ner volymen", så är allt frid och fröjd? Nej. De som tror att det är så enkelt har uppenbarligen aldrig hört en trumslagare som bankar, metal-stylee (eller punk, eller whatever), på ett trumset. Man kan inte "dra ner volymen" på en crashcymbal! Därmed inte sagt att -3dB skulle omöjliggöra rockkonserter, men betänk att dB är en exponentiell enhet... så ett par dB hit eller dit innebär en betydande skillnad. Och vill man inte känna trycket, rent fysiskt, på en mastig rockkonsert? Jo. Det vill man.

Påstår jag då att örat är konstruerat för massiv konsertvolym? Nej. Absolut inte. Tvärtom! Men jag påstår att det är fullt möjligt att ta eget ansvar och trycka in ett par öronproppar när man går på konsert. Så brukar jag göra, och efter många hundra konserter är min hörsel alldeles utmärkt; thank you very much. Och jag är knappast ensam om att köra med örongummi.

Och utomhuskonserter? Redan nu är ljudnivån där inte sällan för låg – ty väder och vind påverkar ljudtransporten.

Kommer detta innebära att turnerande artister helt sonika kommer att skita i Svedala, då de tvingas spela på frikyrklig volym? Det är åtminstone teoretiskt tänkbart. I vilket fall lär detta inte roa Lemmy. -3dB nu, sedan -10dB om fem år? Bli inte förvånade om så sker. Myndigheter är inte korkade - de smyger in saker och ting gradvis.

Knappt har debatten om snusets kommande vara eller inte vara (EU, vars lagstitning som bekant står över svensk lag, vill förbjuda smakämnen i tobak, vilket kan innebära att alla former av svenskt snus får stryka på foten – gå in på rorintemittsnus.nu och protestera!) hunnit svalna, innan det är dags för nästa DDR-liknande påfund. Detta land är på väg till hell i en jävla handbasket.

"If it's too loud, you're too old"?

Snarare, "if it's too loud, you're antagligen en världsfrånvänd politiker som inte går på konserter, som därför inte greppar ämnet, OCH som JUST DÄRFÖR inte borde få lagstifta om dessa prylar".

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera