>> Läs storyn om CRITICALMASS.SE

Vi gjorde CRITICALMASS.SE: 

Dennis JernbergDennis Jernberg
Grundare, chefredaktör, skribent,
fotograf, formgivare, korrläsare och sånt.
 
onion_grim05Daniel Löfquist
Grundare, webbmaster, programmerare och skribent.
Lars EkenrydLars Ekenryd
Skribent
Simon EllardSimon Ellard
Skribent
Claes WibergClaes Wiberg
Skribent

Peter JandréusPeter Jandréus
Skribent
Isabella QvistIsabella "Bella" Qvist
Redaktör, skribent
Magnus EkMagnus Ek
Skribent

Per SöderbergPer Söderberg
Skribent
kristian_kotilainen_okKristian Kotilainen
Skribent
Carolina BengtssonCarolina Bengtsson
Fotograf och skribent
Petter PetterssonPetter Pettersson
Skribent
Tove CeginskasTove Ceginskas
Skribent 
Anna VisalaAnna Visala
Skribent

Anders NilssonAnders Nilsson
Skribent
 

Före detta medarbetare:

Henrik Palm, Eric Eklund, Mats Haglund, Sofia Juvel, Jens Lundell, Anna Strand, Ulrika Runesdotter Carlsson, Fredrik Andersson, Dan Bengtsson, Rebecca Bendrén, Jesper Hedlund.

Vad är CRITICAL MASS.SE?

Vi är ett gäng musikentusiaster som samarbetar för att göra Sveriges bästa webbzine inom metal, hårdrock, punk/hc, goth och annan tuff musik. Flera av oss har erfarenhet från musikbranschen, både som skribenter i andra medier, men också som musiker. Men mer än något annat är vi fans. Utan vår kärlek till musiken och "scenen" hade vi aldrig kunnat lägga ner så mycket tid och energi som vi gör på att skapa CRITICAL MASS.

Geografiskt är vi spridda runt om i landet och har egentligen ingen bas, men postadressen till redaktionen är i Göteborg.

Hur det började

CRITICAL MASS startades som ett vanligt pappersfanzine i A5-format någon gång i slutet av 1995. Kärnan bestod av fyra snubbar i tjugo-någonting-åldern; Dennis Jernberg, Daniel Löfquist, Jens Johansson och Dan Bengtsson. Debutnumret kom på hösten 1996, efter ett helt års slit. "Tryckningen" gjordes på Dennis dåvarande jobb och häftades och viktes för hand.
Blaskorna distribuerades ut till skivaffärer runt om i landet och såldes på spelningar etc. Vi fick oväntat bra respons och satte därför igång med nummer 2 ganska omgående. Ytterligare ett år senare var uppföljaren klar. Denna gång storsatsade vi och körde omslaget i fyrfärg – mycket lyxigt på den tiden. Succén fortsatte, men trots framgångarna blev aldrig nummer 3 färdig. Gänget hade fått andra intressen och prioriteringar och CRITICAL MASS lades helt enkelt ner.

CRITICAL MASS i pappersform var stendött men återuppstod i januari 2006 – nästan tio år senare – fast enbart på nätet. Anledningarna till att vi valt att enbart jobba på nätet är bland annat att det bara kostar att hyra plats på webbhotell – inga tryckkostnader, inga tidningsbuntar att skicka över hela landet osv, men främst att vi kan hålla innehållet färskt. Här finns materialet tillgängligt för alla i samma sekund som skribenten lägger in texten och bilderna.

Våren 2014: Webbtidningen läggs ner. Dennis bildar istället skivbolaget Critical Mass Recordings. Första släppet på bolaget är en samlings-LP med 12 riktigt feta svenska band, kallad "Critical Mass Volume 1". Daniel hjälper till med bandval och korrespondens.